Solar enerji panelleri köylerde yaygınlaştırılacak, Sürdürülebilir Enerji Finansman Birimi oluşturulacak …
ORKÖY projesi ile orman köylerinde yaşayan yaklaşık 7 milyon kişi güneş enerjisinden faydalanacak. Fotovoltaik paneller ile güneş enerjisi yoluyla orman köylüleri kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak.
Türkiye`de Orman Köyleri için Sürdürülebilir Enerji Finansman Mekanizması Projesi uygulamaya geçiyor.
Orman köylüleri elektriğini güneş enerjisinden karşılayacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, orman köylülerine, elektrik ihtiyaçlarını güneş enerjisiyle sağlama imkanı verecek olan "Türkiye`de Orman Köyleri için Sürdürülebilir Enerji Finansman Mekanizması Projesi"ni uygulamaya geçiriyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, "Türkiye`de Orman Köyleri için Sürdürülebilir Enerji Finansman Mekanizması Projesi", Mayıs 2014 tarihinde, Meksika`da yapılan 46. Küresel Çevre Fonu Konsey toplantısında onaylandı. Orman köylerine güneş enerjisi desteği sağlayacak projenin, 2015 yılında uygulamaya başlanması hedefleniyor.
Enerji verimli ekolojik köylerin oluşturulması amaçlanan ORKÖY projesi ile orman köylerinde yaşayan yaklaşık 7 milyon kişi güneş enerjisinden faydalanacak. Fotovoltaik paneller ile güneş enerjisine dayalı su ısıtma sistemlerinin kullanılacağı proje kapsamında, köylerde bulunan binalara ısı yalıtım sistemleri de tesis edilecek. Güneş enerjisi yoluyla orman köylüleri kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak.
Solar enerji panelleri köylerde yaygınlaştırılacak
Proje çerçevesinde, orman köylerinde sürdürülebilir enerji kurumsal altyapısının oluşturulması amacıyla Türkiye`nin Sosyal Kredi Programı revize edilecek. Sürdürülebilir enerji üzerine uzmanlaşmış personel sayı ve niteliği artırılacak. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde "Sürdürülebilir Enerji Finansman Birimi" oluşturulacak.
Ayrıca ulusal sera gazı emisyon envanteri ile bağlantılı olarak orman köyleri düzeyinde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası tarafından tescil edilen "Ulusal Sera Gazı Azaltım Eylemleri Paketi" hazırlanacak.
Proje kapsamında aynı zamanda seçilecek pilot orman köylerinde güneş enerjisi uygulamalarını tanıtan eğitimler verilecek. Bu eğitimlerle sürdürülebilir enerji konusunda orman köylüleri bilinçlendirilecek. Ayrıca solar enerji panellerinin bütün yurt çapındaki köylerde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
"Enerji kıymeti bilinerek kullanılmalı"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sürdürülebilir enerjinin, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için tabi kaynakları tehlikeye atmadan bugünün ihtiyaçlarını karşılayan enerji biçimi olduğunun altını çizdi.
Enerjinin, kıymetini bilerek kullanılması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalışmaların, önemle hazırlanan projelerle hızlandırıldığını belirtti.
Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:
"Sınırlı olan tabii kaynaklarımızı daha akılcı kullanmalıyız. Yeni teknolojilerle enerji üretimini çeşitlendirmeli, ALTERNATİF enerji kaynaklarını insan ve çevre sağlığını dikkate alarak kullanmalıyız. Hem sürdürülebilir enerji arzını sağlama hem de ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi temin etme yönünde büyük bir mesafe kat ettik." HÜSEYİN GAZİ KAYKI
www.timeturk.com
05.07.2014
-.-
ORKÖY : Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü
Görev ve Yetkileri:
- Orman köylüsünün sosyo - ekonomik kalkınmasına yardımcı olmak.
- Kalkınma havzalarında etüt, araştırma, plan yapmak ve projeler hazırlamak - uygulamak.
- Odun tüketimini azaltıcı oduna ALTERNATİF enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin proje hazırlamak ve uygulamak.
- Odun ve odun dışı orman ürünlerinin üretimini ve bunlara ilişkin sanayiyi desteklemek.
- Her türlü kredi ve yardımları orman köylüsüne yönlendirmek.
- Kooperatifleri proje bazında destekleyerek ürünlerin değerlendirilmesine yardımcı olmak.
- 2924 sayılı yasanın 2/A maddesi gereğince köy nakli ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
- Bakanlıkça verilecek diğer görevleri yapmak.
www.orkoy.gov.tr
Temmuz 2014