Karbon salınımı azaltan, kazancını katlayacak
Türkiye`de yenilenebilir enerji şirketleri karbon salınımını azaltarak elde edecekleri "karbon kredisi" sayesinde kazançlarını önemli oranda artırabilecek.
Kyoto Protokolü gereği, enerji üretirken yüksek karbon salınımı yapan şirketler, bunun karşılığında karbon salınımında belirli sınırın altında kalan yenilenebilir enerji şirketlerine para ödüyor. Karbon ticaretinde buna "karbon kredisi" adı veriliyor. Bu sayede yenilenebilir enerji şirketleri azalttıkları karbon için ton başına 4-5 dolar civarında gelir elde edebiliyor.
Protokole taraf olan ülkelerin belirli bir karbon salınımı kotası bulunuyor ve üye ülkeler bu kotaları ülkelerindeki üreticiler arasında paylaştırıyor. Türkiye henüz Kyoto Protokolü`nün emisyon ticaretine taraf olmamasına karşın, Gönüllü Karbon Piyasası zincirinde karbon kredisi satarak ticaret yapabiliyor.
Karbon ticaretinde en büyük payı Avrupa Birliği`ne üye 28 ülke içerisinde kurulan AB Emisyon Ticareti Sistemi (EU ETS) alırken, AB`yi karbon ticaretinde ikinci sırada bulunan Çin izliyor.
300`DEN FAZLA PROJEYE KARBON KREDİSİ HAKKI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Türkiye`de 300`den fazla yenilenebilir enerji projesinin karbon kredisi hakkı bulunuyor. Bu projelerin tamamlanmasıyla atmosferde 20 milyon ton karbondioksit eşdeğerinde sera gazı emisyon azaltımı sağlaması beklenirken, projelerden sağlanan karbon kredileri 21 yıl boyunca kullanılabilecek. Karbon kredisi bulunan "yeşil enerji şirketlerinin" bu sayede karbon ticaretinden yüksek kazançlar elde edeceği öngörülüyor.
TÜRKİYE`DE YENİ BİR SEKTÖR
Türkiye`de 2009`dan bu yana karbon ticareti yapan ERIH Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gündüz, AA muhabirine konuyu değerlendirdi.
Gündüz, Türkiye`de karbon ticaretinin yeni bir sektör olduğunu ve yenilenebilir enerji yatırımı yapan şirketlerin karbon ticaretinden milyon dolarlar kazanabileceğini söyledi.
Yeşil enerji şirketlerinin üretim yaparken azalttığı karbon için ton başına ortalama 4 dolar kazanç elde ettiğini belirten Gündüz, şunları kaydetti: "Yenilenebilir enerji yatırımına sahip firmalar, bu kredi satışlarından büyük gelirler elde ediyor. Örneğin 10 megavatlık bir rüzgar santrali yılda 30 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor. Bu 30 milyonu üretirken herhangi bir emisyon salımı yapmadığı için ödül olarak yıllık 18 bin ton karbon kredisi alma hakkını elde ediyor. Toplamda 21 yıl boyunca bu krediyi alan şirketler, milyon dolarlar civarında kazanç elde edebilirler. Karbon emisyon azaltım kredisi kullanacak yeşil enerji şirketleri, beklenen fiyat artışlarıyla ileride yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir pazar oluşturacak.
Gönüllü Karbon Piyasası, Türkiye`de etkili bir biçimde işliyor. Türkiye`nin karbon ticareti gelirleri hızla artacak ve 2020`lerde yılda 50 milyon ton karbondioksit eşdeğerinin üzerinde sera gazı emisyon azaltımı sağlanabilecek."
PİYASA YENİDEN CANLANACAK
Karbon piyasasındaki son yıllardaki durgunluğa da değinen Gündüz, bu durgunluğun, özellikle 2015`te Paris`te gerçekleştirilecek 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansıyla ilgili olduğunu ifade etti. Gündüz, "2020-2030 arasını kapsayacak yeni azaltım hedefleriyle dünyada ve ülkemizde karbon piyasası tekrar canlanacak" diye konuştu.
Küresel karbon piyasasının geçen yıla göre yüzde 7,5`lik artışla bu yıl 46 milyon dolara ulaşmasının beklendiğini aktaran Gündüz, "Türkiye`nin 2023`e kadar karbon pazarına daha avantajlı bir şekilde katılacağını umuyorum. Böylelikle Türkiye de bu temiz ticaret pazarından payına düşeni alacaktır" dedi.
www.bursadabugun.com
08.07.2014