Geleceğin meslekleri enerji sektöründe
Selen Çekinir, Türkiye’nin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynağı potansiyelinin işsizlik sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacağını belirtti.
Türkiye’nin, dünya enerji piyasalarında en hızlı büyüyen ülkeler arasında gösterilmesine karşın enerji tüketiminde yüzde 73 oranında dışa bağımlı olduğunu hatırlatan enerji uzmanları, ülkenin ‘yenilenebilir enerji kaynağı’ potansiyeli ile hem enerji talebindeki hızlı artışların karşılanabileceğini hem de 450 bin kişiye iş fırsatı yaratarak işsizlik probleminin ortadan kalkabileceğini savundular.
KAYNAK KULLANIMI ARTACAK
Türkiye’de enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynak kullanımıyla ilgili yatırım çalışmalarının hızla arttığını belirten Yaşar Üniversitesi MYO ALTERNATİF Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı Sorumlusu Selen Çekinir, Türkiye’nin ALTERNATİF enerji potansiyeli için şunları söyledi:
“Türkiye’nin fosil bazlı enerji kaynağının sınırlı boyutta olması nedeniyle doğal gazın yaklaşık yüzde 97’si, kömür ve linyitin ise yüzde 20’si ithal edilmekte. Türkiye’de doğalgaz ve kömür ithalatını sınırlandırmak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı için çalışmalar başlamış durumda. Örneğin, yenilenebilir enerji konusunda yeni teşviklerin ardından 3 bin 141 megawattlık rüzgar enerjisi kurulu gücüne ulaşıldı. Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2015 yılına kadar 10 gigawatta çıkarılmasını, 2023 yılına kadar da 20 gigawatt kurulu kapasiteye ulaşılmasını hedefledi. Yine, 2023 yılına kadar jeotermal enerji kurulu gücünün 600 megawatta çıkarılması ve hidroelektrik enerjide de 2023’e kadar tüm potansiyeli kullanıp şu an 23 bin megawatt olan kurulu gücün 50 bin megawatta çıkarılması hedeflenmekte.”
HEM TÜRKİYE’DE HEM YURTDIŞINDA İŞ İMKANI
Türkiye ve dünyadaki iş fırsatları hakkında da bilgi veren Selen Çekinir, “Tüm dünyada yenilenebilir enerji yatırımları binlerce iş fırsatı yaratmakta. Yenilenebilir enerji danışmanlığı, enerji sistemleri mühendisliği, ALTERNATİF enerji kaynakları teknolojisi teknikerliği, ısı yalıtım uzmanlığı, ekolojik bina tasarımcılığı gelecekte talep edilecek meslekler olarak görülmekte. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kurumu (IRENA) verilerine göre, dünyada yenilenebilir enerji alanında 2012 yılında 5,7 milyon kişi, 2013 yılında ise 6,5 milyon kişi istihdam edildi. Çin ise 2013 yılında yenilenebilir enerji alanında 2 milyon 640 bin kişiye iş imkanı sunarak en fazla istihdam sağlayan ülke oldu” dedi.
BİNLERCE GENCİ BEKLEYEN FIRSAT
Türkiye’nin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynağı potansiyelinin işsizlik sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacağını belirten Çekinir, şöyle devam etti:
“Rüzgar enerjisinden 1 megawatt güç üretimi için yan sanayiler dahil ortalama 12 kişilik istihdam gerekmekte. Türkiye’de rüzgar enerjisinde 2023 yılı hedefi olan 20 bin megawatt kurulu güce ulaşılması durumunda 240 bin kişi istihdam edilecek. Güneş enerjisinin kurulum, işletim, bakım ve sistem üretimi için ise 2020 yılına kadar yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan veya dolaylı istihdam edileceği öngörülmekte.”
İZMİR ENERJİ LİDERİ
-İzmir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve geliştirilmesi açısından büyük potansiyele sahip.
-İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) hazırladığı 2014-2023 İzmir Bölge Planı’na göre, kentin rüzgar enerjisi açısından bin 854 megawattlık kapasitesi bulunuyor. Bu potansiyelin ancak yüzde 2,6’sı kullanılabilirken potansiyelin değerlendirilmesiyle, Ege Bölgesi’nin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretmek mümkün.
-İzmir, sadece rüzgar enerjisinde değil, güneş enerjisinden yararlanma açısından da en avantajlı iller arasında yer alıyor.
-Türkiye’nin güneş kapasite oranı en yüksek alanı olan Antalya bölgesinde oran yüzde 20 iken, İzmir’de ise yüzde 15-18 civarında.
-İzmir, ayrıca jeotermal ve biyogazdan elektrik üretimi için de büyük bir potansiyele sahip. Biyogazda, yaklaşık 2 bin 500 konutun 1 aylık tüketimine eş değer olan 537 megawattlık bir potansiyele sahip.
-Jeotermal kaynaklar açısından da oldukça zengin olan İzmir’in tüm potansiyelinin kullanılabilmesi durumunda şu anki durumdan 5 kat fazla yani 150 bin konutun ısıtılabilmesi mümkün olacak. İZMİR
www.iha.com.tr
16.07.2014