"Güneş enerjisini depolamak için güneş paneli tarlaları oluşturmalıyız"

Elektrik Mühendisi ve Enerji Yöneticisi Şevki Dükancılar, güneş enerjisinin artık birçok ülke tarafından değerlendirildiğini söyledi. Binaların üzerine konulan güneş enerjisi panelleriyle bu işin olmayacağını belirten Dükancılar, "Amaç, güneş enerjisini de kömür ve doğalgaz gibi potansiyel enerjisi gibi tutabilmektir. Depolamak için başka mantıklar geliştirmeliyiz. Evlerin üzerine güneş paneli yerleştirmekten çok güneş paneli tarlaları oluşturmalıyız." dedi.

 

Merinos Enerji Müzesi, Enerji Tasarrufu Haftası kapsamında Enerji Yöneticisi Şevki Dükancılar’ı, Demirtaş Endüstri Meslek Lisesi öğrencileriyle buluşturdu. Elektrik Mühendisi Şevki Dükancılar, özellikle güneş ve rüzgar enerjisine dikkat çekti. Dünya genelinde enerji ihtiyacının hızla artığını, mevcut kaynakların yanında ALTERNATİF çözümler üretilmeye çalışıldığını söyleyen Dükancılar, güneş enerjisinin artık birçok ülke tarafından değerlendirildiğinin altını çizdi. Bina üzerlerine konulan güneş enerjisi panelleriyle bu işin olmayacağını anlatan Dükancılar, şunları kaydetti: "Amaç; güneş enerjisini de kömür ve doğalgaz gibi potansiyel enerjisi gibi tutabilmektir. Depolamak için başka mantıklar geliştirmeliyiz. Evlerin üzerine güneş paneli yerleştirmekten çok güneş paneli tarlaları oluşturmalıyız. Rüzgar enerjisi açısından Türkiye’nin belirli bölgeleri zengin. 20 bin megavatlık elektrik kullanılabilir. Türkiye’nin kurulu gücü 65 bin megavattır. Yani verimli yerlere rüzgar santrali kursak ülke elektriğinin üçte birini elde ederiz. Bizler bugüne kadar 20 binin ancak 2 binini değerlendirmişiz. Bu yüzden genç beyinlerin yeni projeleri önemsenmeli."

 

"TASARRUFLU AMPÜL KULLANIN"

Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda da öğrencilere bilgi veren Dükancılar, uygulanabilecek ufak yöntemlerle nasıl tasarruf yapılabileceğini anlattı. Türkiye’deki elektrik tüketiminin yüzde 45’ini konutların, yüzde 38’ini sanayinin, yüzde 17’sini de ulaştırmanın yaptığını dile getiren Dükancılar, tasarrufun alışkanlıklar kültürü olduğunu belirtti. Küçük dokunuşlarla önemli ölçüde enerji kaybının önlenebileceğini söyleyen Dükancılar, evlerdeki şeffaf lambaların tasarruflu ampullerle değiştirilmesini tavsiye etti. Dükancılar, gelişen LED lambaların ise çok daha tasarruflu olduğunu ifade etti. Şeffaf ampulün 50 vat, tasarruflu lambanın 10 vat, LED lambanın ise 3,5 vat ile çalıştığını, aynı aydınlanmayı sağladığını aktardı. Evlerdeki diğer elektronik eşyalarda da tasarruflu modellerinin tercih edilmesini isteyen Dükancılar, Türkiye’deki tüm evlerde tasarruflu ampul kullanılması halinde Keban Barajı kadar enerji elde edilebileceğini vurguladı. BURSA (CİHAN)

13 Ocak 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR