Almanya güneş panellerinde tam kayıtlı sisteme geçiyor
Almanya`da güneş paneli üreticilerine 1 Şubat 2016 tarihinden itibaren ürünlerini sisteme kayıt ettirmeleri zorunluluğu getirildi.
Avrupa Birliği’nde son ülkelerden biri olarak Almanya da Avrupa Birliği`nin WEEE Yönetmenliği`ni ulusal yasaları ile birleştirerek yeni elektrikli ürünleri ile ilgili yasayı yürürlüye soktu. Almanya,“Elektrikli ve Elektronik cihazların iadesi ve çevreye duyarlı bertaraf etme Yönetmeliği”ni 24 Ekim tarihli Resmi Gazete`sinde yayımlayarak yürürlüğe koydu.
İki yıl gecikmeli olarak yürürlüğe girecek olan ve güneş paneli üreticilerini de etkileyecek olan Yönetmeliğe göre, 1 Şubat 2016 tarihinden itibaren güneş paneli üreticileri Elektrik Ekipmanları Kayıt (EAR) sistemine kapsamlı belgelerle beraber kayıt yaptırmakla sorumlu olacaklar. WEEE kayıt numarası alan şirketler EAR nin sitesinde yayınlanacak ve ürünlerin üzerinde ortasından (yasak levhalarındaki gibi) çizilmiş bir çöp bidonu etiketi ile belirlenecek.
Güneş modüllerini sisteme kayıt ettirmeyen üreticilere ağır para cezaları ve hatta satış yasakları gelecek. Kayıt ettirmeyen üreticilere 100.000 Euro`ya kadar cezalar öngörülüyor. Ayrıca kayıt edilmeyen modüllerin satışından gelen kazançlara da el konulabilecek. Duruma göre modül satış yasağı da getirilebilecek
Elektrik Ekipmanları Kayıt (EAR) sistemine yalnız Alman üreticiler değil, ürünlerini Almanya da satışa sunmak ve satmak isteyen tüm üreticiler kayıt ettirmek zorunda olacak.
Yine üreticiler, Belediyelerin Atık ve Bertaraf depolarına Almanya pazarındaki payları oranında katılmak zorunda olacaklar. Almanya`da mevcut durumda 1.700 tane Elektrik ve Elektronik Ürünler için atık ve bertaraf tesisi bulunuyor. Yönetmeliğe göre, üreticilerin Güneş Modül çöplerini 3 gün içinde toplamaları gerekecek. Yönetmenliğin ilk günlerinde büyük miktarda atık panel toplanacağı öngörülüyor.
WEEE Yönetmenliği AB üyesi 28ülkede ayrı ayrı uygulanmakta. Bu da, üreticilerin her üye ülkenin ulusal yönetmelik şartlarına göre işlem yapması gerektiği anlamına geliyor.
http://enerjigunlugu.net
26.10.2015