" Güneş teknolojileri millileştirilsin " önerisi …
SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Hidrojen Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof.Dr. Nuri Özek, güneş teknolojilerinin millileştirilmesi gerektiğini belirtirken, 1903’te Arizona’da yapılan tek odaklı toplayıcının 1 asır geçmesine rağmen Türkiye’de hala yapılamamasının büyük bir ayıp olduğunu söyledi.
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından yürütülen “ Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Türkiye için İş Destekleme Program Projesi “ kapsamında “ Çevre Koruma ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları “ konulu konferans verildi. Konferansa Almanya’dan Bodo Lambert, Slovenya’dan Emilia Bratoz konuşmacı olarak katıldı.
Burdur Grand Özeren Otel de gerçekleşen konferansa Burdur Valisi İbrahim Özçimen, Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Kalkan, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ömer Duman, Genel Sekreter Halil Tuna, Proje Koordinatörü Selvet Mergen ve Burdur Elektrik Elektronik ve Sıhhi Tesisat Odası na üyesi çok sayıda esnaf katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof.Dr. Nuri Özek “ Güneş Enerjisi Teknolojileri ve Uygulamaları “, Bodo Lambert “ Yenilebilir Enerji ve Çevresel Etki “, Murat Öztürk, “ Katı Atık Yönetimi ve Günümüzdeki Gerekliliği “, Emilia Bratoz “ Çevre yönetimi “ konusunda bilgiler aktardı.
Katı atıkların ve temiz çevrenin önemli bir konu olduğunu vurgulayan Vali Özçimen, dünyanın daha çok enerjiye ihtiyacı olduğunu ve özellikle çevreyi kirletmeyen enerjiye ihtiyacı olduğunu söyledi.
“ Güneş Enerjisi ve Teknolojileri ve Uygulamaları ” konulu bir sunum yapan Prof.Dr. Nuri Özek, SDÜ Hidrojen Teknolojileri, Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulduğunu hatırlattı. Bu merkezde her türlü hidrojen teknolojileri üzerinde hem teorik hem de bilimsel olarak çalışmalar yapıldığını belirten Prof.Dr. Özek, bu merkezde sentetik yakıt, hidrojen ve hidrojenden elektrik üretimi üzerine çalışmalar yapıldığını kaydetti. Güneşten elde edilen enerji ile suyun ayrıştırılarak elde edilen hidrojenin elektrik üretimi ve yakıt pili şeklinde depolanarak araçlarda da kullanılabileceğini anlatan Prof.Dr. Özek, çağı değiştirebilecek tek şeyin, hidrojen teknolojileri olacağını savundu. Dünyada fosil kökenli enerji tüketiminin yüzde 65 olduğunu, Türkiye’de ise bu oranının yüzde 80 civarında ve çok yüksek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özek, petrol ürünleri tüketiminin ozon tabakasına olan zararlarını anlattı. Güneş pilleri üretimine geçilerek, yenilebilir enerjilerden faydalanılmasının büyük bir avantaj olduğuna vurgu yapan Prof.Dr. Özek, şunları söyledi :
“ Türkiye güneş pillerini Almanya’dan ithal ediyor. Almanya’dan 3- 4 kat daha fazla güneş görmemize rağmen güneş pilini onlardan satın alıyoruz. Güneş teknolojilerinin bir an önce millileştirilmesi gerekiyor. Yerli güneş pili üretimine bir an önce geçilmeli. AB ülkeleri arasında güneş pili kullanma oranının yüzde 33 iken Türkiye’de bu oran yok denecek kadar az. 1903 yılında Arizona’da ve 1913 yılında Mısır’da tek odaklı güneş enerjisi toplayıcılarının yapılmasına karşılık, Türkiye olarak biz bunu daha hala yapamıyorsak bu bizim ayıbımızdır. ”
Proje hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Selvet Mergen, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Türkiye için İş Destekleme Program Projesi’nin 2008 Ocak ayında başladığını söyledi.
Konferansa Almanya’dan konuşmacı olarak katılan Bodo Lambert “ Yenilenebilir enerji ve çevresel etki “ konuların bilgi verdi. Almanya’nın yenilenebilir enerjide bulunduğu noktayı ve kullanılan sistemi anlatan Lambert, ülkesindeki esnafların yenilenebilir enerjiden para kazanır duruma geldiğine dikkat çekti.
Onur ÖZKAN / BURDUR / DHA
hurriyet.com.tr / gündem / 28.05.2009