Akdeniz ülkeleri enerji projeleriyle kalkınıyor …
AB-Akdeniz EUROMED tarafından hazırlanan bir raporda Akdeniz Bölgesi’nin güneş enerjisi üretiminin gelişmesinde çok önemli bir potansiyeli olduğu bunun yanında güç üretme ve su ısıtma sistemi alanlarında da bir potansiyel oluşturduğuna dikkat çekildi.
Raporda, 1995 yılında kurulan EUROMED ortaklığının birincil hedefinin natif enerji kaynakları olduğunun da altı çizildi.
Avrupalı devlet ve hükümet başkanlarının Mart 2007’de aldıkları bir kararla yenilenebilir enerji ve verimli enerji kaynaklarının geliştirilmesiyle iklim değişikliğinin durdurulmasına katkıda bulunacakları belirtilmişti. EUROMED’in raporunda Akdeniz Kalkınma Fonu (MEDA) uzmanlarının bu karardan yaklaşık 2 ay sonra Kahire’de gerçekleşen Çevre Konferansı’nda Akdeniz ülkelerinin nasıl kendi bölgelerine katkıda bulunabileceklerini tartıştıkları bildirildi.
ENERJİ SARFİYATININ ÖNLENMESİ
İskenderiye’de bulunan Mısırlı elektrik şirketlerinin, dağıttığı enerji sarfiyatını önleyen ampuller sayesinde yatırımlarının karşılığını 3 ay içinde aldıklarına dikkat çekildi.
Yapılan açıklamada, “ Elektrik santrali kurmaktansa, enerji sarfiyatını önleyen tedbirler almak daha ucuza mal olmaktadır ” denildi. Raporda Tunus hükümetinin dayanıklı enerji için ulusal bir strateji benimsediği belirtilerek, Fas’ın da Enerji Verimliliği Stratejisi ve Geri Dönüşüm Projesi ortaya çıkardığına vurgu yapıldı. Akdeniz Bölgesi’ndeki özel sektöre ait elektrik santralleri şirketlerinin de Fas ve Tunus’un ortaya çıkardığı projelere dâhil olarak yeni stratejiler belirlenmesinde katkı sağladıkları bildirildi.
Öte yandan Tunus’ta bulunan binalardaki cam korumalı yüzeylerin bölgenin sıcak hava koşullarına uygunsuzluğunun altı çizildi.
ABHaber / 20 Temmuz 2009