Asya ve Afrika ya 3. köprüyü İTO kurdu …
Kriz sürecinde Türkiye nin izlediği ALTERNATİF pazarlara açılım stratejisine bir katkı da İTO dan geldi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Paris Ticaret ve Sanayi Odası, yeni ticaret yolunu keşfetmek için önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı. Orta Asya, Akdeniz ve Kuzey Afrika dan 11 ülke İTO ve Paris Ticaret Odası nın ev sahipliğinde bir araya geldi. Mart 2010 da sona erecek Fransa da Türkiye Mevsimi kapsamında düzenlenen etkinlik, zengin fırsatlar ve gelecek vaat eden bu bölgeler arasında ortak ekonomik çıkarları ön plana çıkardı.
TÜRK MEVSİMİ NE KATKI
Fransa da Türkiye Mevsimi etkinliklerinin ekonomi ayağını yürüten İTO, Marsilya daki " Ekonomik ve Kültürel Eksende İstanbul ve Marsilya " etkinliğinin ardından, 9-10 Şubat 2010 da Paris Ticaret Odası işbirliğiyle, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika dan ülke heyetlerinin katıldığı seminer ve ikili ticari görüşme yapıldı. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye ile Fransa arasındaki ekonomi açılımını geliştirmeye çalıştıklarını belirtirken, sadece iki ülke arasında değil, Türkiye nin abilik yaptığı orta Asya ülkeleri ile, Fransa nın etkin olduğu Afrika ülkeleri arasında yeni bir köprü kurduklarını söyledi.
VİZE MUAFİYETİ KOLAYLIĞI
Etkinliğe Türkiye den 95, Kazakistan dan 30, Suriye den 35, Özbekistan dan 15 ve Kırgızistan dan 10 işadamı getirdiklerini bildiren Yalçıntaş, buna karşılık Paris Ticaret Odası nın da Fransa ve Kuzey Afrika ülkelerinden işadamlarını davet ettiğini söyledi. Türkiye nin dış politikasında atılan olumlu adımların sonucunda bu aşamaya gelindiğini anlatan Yalçıntaş, " Birçok ülkeyle vize muafiyeti anlaşmaları Türkiye nin etkinliğinin artmasına yol açtı. Bu forum, iki bölge arasındaki işbirliklerinin artmasını, Türkiye nin ve Fransa nın etkinliğinin daha artmasını sağlayacak" dedi. Yalçıntaş, " Çok güzel fırsatlar yakaladık. Bunu burada bırakmadan Avrupa nın önyargılarını kırabilmeliyiz. Bu da ikili ilişkilerden geçiyor " dedi.
Clio 4 Fransa için kazanım
Konferansın açılış konuşmalarını, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Sekreteri Anne-Marie Idrac, Paris Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pierre Simon ile İTO ve ASCAME Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş yaptı. İTO başkanı Yalçıntaş , Fransız düşünür Motesque nin " Nerede ticaret varsa, sadece orada yumuşak huylu, barışsever insanlar vardır " sözünü hatırlatarak, dünya barışının yolunun ticaretten geçtiğini vurguladı. Çağlayan ise " İşadamlarının tek bir lisan vardır. Birbirimizin gözüne bakarak anlarız " esprisiyle başladı. Yeni nesil Clio yla ilgili tartışmalara da değinen Çağlayan, Clio 4 ün Türkiye de yapılmasının Fransa lehine olduğunu söyledi.
11 ülkeden 300 firma
İlk günkü ikili görüşmelerde 11 ayrı ülkeden enerji, çevre teknolojileri (yeşil teknolojiler, yenilenebilir enerji, atık yönetimi, geri dönüşüm), ulaşım ve lojistik altyapısı (karayolu, demiryolu, hava ve deniz limanı inşası), telekomünikasyon ağları (optik kablolar, telsiz iletişim sistemleri kurulumu, vs.), tarım-sanayi (meyve-sebzelerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması) sektörlerinde faaliyet gösteren 300 e yakın firma ticaret, sanayi, teknoloji alanlarında işbirliği geliştirmek ve söz konusu sektörlerde know-how transferi olanaklarını paylaşmak üzere bir araya gelecek.
111 milyar dolar hedefi
İTO nun çeşitli ülkelerle geliştirdiği ikili ilişkilerin Türkiye nin ihracat hedefine katkı sağladığını vurgulayan Yalçıntaş, 111 milyar dolarlık hedefin aşılabileceğini söyledi. İhracat hedefinin aşılmasında dünya ekonomisinin gidişatının önemli olduğunu belirten Yalçıntaş, " Bunun haricinde Tükiye olarak kendimiz suni krizler oluşturup, yanlış karalar almazsak bir sıkıntı olmaz. Bu hedefleri aşamazsak bilelim ki kendi içimizde bir sıkıntılı durum oluşturmuşuzdur. Yanlış yapmazsak hedefleri aşmamızda bir engel olacağını zannetmiyorum " dedi.
www.aktifhaber.com / 10.02.2010