Evrenin sırlarının araştırıldığı CERN’de görevli Türk bilim insanları, dünyada kömür, doğalgaz ve petrole natif olabilecek yeni bir enerji keşfinin mümkün olduğu müjdesini verdi.
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de görevli Türk bilim insanları, dünyanın dört gözle izlediği Büyük Patlama deneyinin başarıyla devam ettiğini belirtirken, CERN’de yeni keşiflerinde yapılabileceğini açıkladı. Projede çalışan fizikçi Dr. Erkcan Özcan, yerin altındaki 27 kilometrelik tünelde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’yla yapılan deneyde birçok bulgu elde ettiklerini söyledi. Şimdilik sadece ihtimal olan ama gerçekleşmesini umut ettikleri keşfin ipuçlarını veren Dr. Özcan, bugünkü enerji kaynakları kömür, doğalgaz ve petrolün dışında doğaya zarar vermeyen yeni bir enerji kaynağının keşfinin mümkün olduğu müjdesini verdi.
İNTERNET AĞI DA CERN’DE BULUNDU
W parçacığınının CERN’de iki hafta içinde keşfedildiğini hatırlatan Prof. Özcan “Word Wide Web (dünya internet ağı) www CERN’de keşfedildi. Tomografi cihazlarının iyi görüntü vermesini sağlayan sistem de CERN’de ortaya çıkan buluşlardan biri. Atmosferin belli bir tabakasında güneş ışınlarından daha çok radyasyon gelir. Pilotlar başta olmak üzere yolcular bu radsayonu alır, onların ne kadar radyasyona maruz kaldığını hesaplayan cihaz da CERN’in ürünü. Evrenin sırlarını çözerken yeni bir enerji de keşfetmemiz bu ihtimaller dahilinde olası” dedi.
RADYASYONSUZ RÖNTGEN
CERN’de görevli Doç. Dr. Bilge Demirköz, Bilfen Okullarında yaptığı söyleşide deneyin kara deliklere yol açmadığını ve deneylerin, insanlığa zararlı değil, yararlı çalışmalar olduğunu vurguladı. Demirköz CERN’de sağlık alanında MR’dan sonra bir diğer buluş olan, daha az radyasyonla röntgen çeken sistem üzerinde çalıştıklarının da müjdeledi.
• ERDİNÇ AKKOYUNLU / EBRU BARAN İSTANBUL
Çukurova’da da inceleniyor
CERN’deki çalışmaları Türkiye’de yakından izleyen Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve CMS Deneyi Grup Başkanı Prof. Dr. Gülsen Önengüt de, deneylerin bekledikleri gibi gittiğini söyledi. Prof. Önengüt, “Araştırmalar için CERN’de teknolojinin sınırları zorlandığından ötürü bir çok buluş günlük yaşama adapte edilerek kullanılabiliyor. Ama beklenmedik olgular da bulunabilir” dedi. www.stargazete.com / 22.04.2010