İsrail ve ABD Arasında Yenilenebilir Enerji İşbirliği
ABD, İsrail ve Filistin arasında politik arenada Türkiye’nin de dahil olduğu birçok yeni gelişmenin olduğu günümüzde, iki ülke arasında daha az politik öneme sahip olan konulardan biri olan yenilenebilir enerji kaynakları alanında önemli adımlar atılıyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail Hükümetleri arasında 4,2 milyon dolar ortak temiz enerji projelerinde harcanmak için ayrılmış durumda. Bu para, BIRD Energy isimli uluslararası inovatif yenilenebilir enerji sektörü projelerini desteklemek amacı ile gerçekleştirilmiş program dahilinde ayrılmıştır.
ABD-İsrail Enerji İşbirliği Programı Enerji Bağımsızlığı ve Güvenliği Kanunu olarak 2007 yılında ABD tarafından ve 2008 yılında İsrail tarafından kabul edilmiştir.
Bu işbirliği kapsamında 5 proje yatırım yapılması için seçilmiştir. Bu projelerin toplam maliyeti olan 12,8 milyon dolar ortak olarak üstlenilecek ve böylece iki ülkenin enerji alanındaki paralel hedeflerine biraz daha yaklaşılacaktır.
Aşağıda bu 5 proje hakkında özet bilgileri görebilirsiniz:
İsrailli HCL CleanTech Ltd firması ve Amerikan Virent Energy Systems selüloz bazlı maddelerden bio yakıt üretilmesi konusunda araştırma, geliştirme ve test faaliyetlerinde bulunacaklardır.
İsrailli IQwind Ltd firması ve Amerikan Ricardo, Inc değişken oranlı rüzgar türbini dişli çark mahfazası alanında ortak çalışmalarda bulunacak ve bu sistemi ticarileştirmeye çalışacaklardır.
İsrailli OMAT Ltd ve Amerikan General Dynamics Ordnance ve Tactical Systems, Inc. firmaları metal üretim endüstrisi alanında enerji verimliliği ve kontrol sağlayan bir sistem üzerinde çalışacaklardır.
İsrailli Panoramic Power, Ltd. ve Amerikan Mazzetti Nash Lipsey Burch firmaları ticari binalarda load management hizmeti sağlayan ve kendi enerjisini üreten bir sistem geliştireceklerdir.
Son olarak İsrailli Ram Power, Ltd. ve Amerikan Turbine Air System firmaları solar termal elektrik santrallerinin verimliliğini arttıracak ve su soğutma gereksinimlerini azaltacak bir sistem geliştireceklerdir.
İki ülkenin yenilenebilir enerji alanındaki bu işbirliği sektöre yeni sistemler ve teknolojiler kazandırma amaçlı olup daha cok ARGE alanındadır. önumüzdeki 10 yıl içerisinde benzerlerine büyük ihtimalle rastlayacağımız bu tarz işbirliği projeleri sektörün de geleceğini biçimlendirmenin yani sıra yenilenebilir enerji konusuna politik bir yön de katmaktadır.
www.limitsizenerji.com / 22.08.2010