Fethiye Kumluova beldesi Düz Tepe, Aykırtçı Tepe, Çatal Tepe, Nergisli Tepe ve Kara Tepe mevkilerinde kurulması düşünülen ve EPDK tarafından lisans başvurusu uygun bulunan Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) ile ilgili Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Muğla İdare Mahkemesi ne başvurdu. Rüzgâr Enerjisi Santrali ni kuracak firma proje müdürü de, yatırım öncesi iddiaların doğruluğunun bir an önce araştırılması gerektiğini savundu.
Köprübaşı Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Fethiye Kumluova beldesi sınırları içindeki Gölbent mevkiinde 25 adet rüzgar enerjisi türbini kurulması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ya başvuru yapıldı. Başvuru sonrası EPDK firmanın enerji üretim lisans başvurusunu uygun buldu. Muğla Çevre ve Orman Müdürlüğü firmanın Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu üzerine 7 Temmuz 2009 tarihinde ÇED raporu hazırlanması gerekli değildir raporu verdi. Bu raporun ardından Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği vekili Av. Mehmet Aksoy tarafından verilen kararın kamu yararına, hukuka ve kanuna aykırı olduğu iddiası ile Muğla İdare Mahkemesi ne yürütmenin durdurulması talebi ile dava açtı. EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı na da konuyu yazı ile bildirdi.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Muğla İdare Mahkemesi ne yapılan yürütmeyi durdurma talebinin gerekçesi olarak, kurulması planlanan santral için ağaçların kesileceği, doğal manzarayı bozan dev rüzgar türbinlerinin kurulacağı, türbinlerin kuş ölümlerine neden olacağı, yaydığı elektromanyetik dalgalar ve çıkardığı gürültü nedeniyle arıcılığa zarar vereceği, tarım hayvancılık ve turizm açısından doğal yaşamın zarara uğrayacağı iddialarına yer verdi. İddialar arasında ayrıca, Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü nden yaptıkları araştırma sonucu söz konusu rüzgâr enerjisi yapılacak olan mevkide elektrik enerjisi üretmeye elverişli ölçüde rüzgâr bulunmadığını da ileri sürdüler.
Fethiye Kumluova Gölbent mevkiinde Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) kuracak Köprübaşı Elektrik Üretim A.Ş. firmasının Proje Müdürü Murat Gündoğdu, iddiaların bir an önce araştırılarak sonuca bağlanmasını talep ettiklerini açıkladı. Gündoğdu, "Gölbent mevkiinde firmamız tarafından 25 türbinden oluşan toplam kurulu gücü 100 MW olan Rüzgâr Enerjisi Santrali ile ilgili olarak Muğla İdare Mahkemesi ne yapılan bir başvuru var. Bu başvuru içeriğindeki iddiaların bir an önce cevap bulması gerekiyor. Firma olarak yatırıma başladıktan sonra ortaya çıkacak sorunları başta görmek açısından bu iddiaların açıklığa kavuşması gerekiyor. Enerji üretimi için yeterli rüzgârın bulunmadığı iddiası var. Yeterli rüzgârın olup olmadığının da resmi olarak ortaya konulmasını istiyoruz. Yapacağımız yatırım öncesi herkesin içinin rahat etmesi taraftarıyız" dedi.
İHA / 05.01.2010