Meteoroloji İşleri Genel Müdürü İsmail Güneş:
Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürü İsmail Güneş, Türkiye genelinde meteorolojik ağın genişletileceğini ve hedeflerinin bölgede birinci, dünyada ise ilk 10`a girmek olduğunu söyledi.
Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcılığı görevinden Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü`ne atanan İsmail Güneş, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü`nün faaliyetleri hakkında gazetecileri bilgilendiren Güneş, DMİ Genel Müdürlüğü, 6 adet yüksek teknolojili radar sistemleri, uydu sistemleri, 64 askeri ve sivil havaalanında hizmet verilmesi, 463 noktadaki otomatik meteorolojik gözlem istasyonları, 1 adet deniz radar sistemi ve 2 adet deniz gözlem sistemleri, 8 noktada yaptığı yüksek atmosfer gözlemleri, sayısal tahmin, iklim değişikliği ve araştırma çalışmaları için çalışan süper bilgisayarı, 6 adet laboratuvara sahip uluslararası kalibrasyon merkezi ve ülke genelinde 3 bin 361 yetişmiş personeli ile 487 noktada faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. Güneş, "Ulaştırma, milli savunma, çevre, orman, tarım, turizm, sigorta, sağlık, adalet ve enerji başta olmak üzere bütün sektörlere meteorolojik hizmet veriyoruz" dedi. Ayrıca yüksek teknolojiyi de yakından takip ettiklerini söyleyen Güneş, şöyle konuştu: "Türkiye genelinde meteorolojik ağın genişletilmesi için uğraşacağız. Bugünü değil 10 - 20 yıl sonrasını düşünmek gerekir. Yani geleceği düşünerek planlama yapacağız. Hedefimiz dünya standartlarını yakalayıp bölgede 1`inci olmak dünyada ise 10`a girmektir."
Hava tahminlerinin neden uzun süreli olmadığı konusunda da bilgi veren Güneş, şunları söyledi: "Hava tahmini adı üzerinde tahmin. Çok bileşeni var. Bu yüzden bu tahminleri artırırsanız tutarlılığı düşer. Biz burada veri sunuyoruz, bunun doğruluğu, tutarlılığı çok önemli. En yüksek tutarlılığa ulaşmak için bu süreyi uzun tutmuyoruz."
Küresel ısınmayla ilgili insanların yanlış bilgilendirildiğini belirten Güneş, sözlerine şöyle devam etti: "Küresel ısınmayla ilgili dünyada çalışmalar toplantılar yapılıyor. Biz de bu toplantılara katılıyoruz. Ama herkes farklı şey söylüyor ve bunun yansıması vatandaşa çok farklı oluyor. 7-8 derece artışların olduğu konuşuluyor oysa 1-2 derece artış söz konusu. Bu da önemli bir değer. Alınması gereken önlemler nelerse bunları dünyayla paralel olarak yürütüyoruz."
www.haber3.com
09 Eylül 2011