Avrupa`nın iddialı `Güneş Yolculuğu`
Avrupa Uzay Kurumu, Güneş`e şimdiye dek gerçekleştirilmemiş ölçüde yaklaşacak bir uzay aracı gönderilmesini ve evrenin esrarlarının araştırılmasını öngören projeleri kabul etti.
Avrupa ülkeleri, Güneş`teki değişimleri incelemek üzere şimdiye dek görülmemiş büyüklükte bir uzay yolculuğuna önderlik edecek.
Solar Orbiter adıyla bilinen insansız uzay aracı, Güneş`ten 42 milyon km. uzaklıkta faaliyet gösterecek. Bu, şimdiye kadar herhangi bir uzay aracının gerçekleştirebildiğinden daha yakın bir mesafe.
Solar Orbiter`ın uzay yolculuğu Avrupa Uzay Kurumu (ESA) üyelerince dün onaylandı.
2017 Yılında uzaya gönderilmesi beklenen Solar Orbiter, milyarlarca euroya mal olacak.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) de projeye katılacak ve uzay aracı için sağlayacağı iki gerecin yanı sıra aracı uzaya taşıyacak roketi verecek.
Paris`te bir araya gelen ESA delegeleri, modern evren biliminin en büyük iki esrarlarından olan karanlık madde ile karanlık enerjinin araştırılmasını da kararlaştırdılar.
Bilim adamları bu olguların evrene egemen olduğunu ve evreni şekillendirdiğini düşünüyor ama bu kavramlara şimdiye dek hiçbir doyurucu açıklama getirilebilmiş değil. 1990`ların sonlarında karanlık enerji ile evrenin genişlemesi üzerindeki etkisini keşfeden üç bilim adamı, bugün, Nobel ödülüne değer görüldü.
ESA`nın uzay projesi için düzenlenen yarışmayı, gelişmiş teknolojisi dolayısıyla Solar Orbiter`ın kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu.
Solar Orbiter gibi yaklaşık bir milyar euroya mal olacak Euclid teleskobu, uzayla ilgili bilinmeyenlerin biraz daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla galaksilerin haritasını çıkaracak.
ESA`nın bilim müdürü Alvaro Gimenez, "Bunların her ikisi de heyecan verici projeler. Bugün Nobel Fizik Ödülü`nün, Euclid projesiyle bağlantılı olan, evrenin genişlemesiyle ilgili araştırmalara verildiğini işitmek de büyük memnunluk uyandırdı. İlerki yıllarda güneş fiziğine ilişkin çalışmaların dayanağı olacak Solar Orbiter projesinin gerçekleşmesini sabırsızlıkla bekliyorum." dedi. (Jonathan Amos / BBC Bilim Muhabiri)
http://haber.mynet.com
05.10.2011