Titiz hanımlar, tasarruflu beyaz eşyanın faturasını kabartıyor
Yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayan A sınıfı beyaz eşya ürünleri, ev hanımlarının yanlış kullanımı yüzünden tasarlanandan daha fazla elektrik tüketiyor. Bazı tüketiciler, konsantre ürünlere güvenmeyip fazladan deterjan kullanıyor. Buzdolabı raflarına serilen örtüler, hava dolaşımını engellediği için cihazın iki kat güç harcamasına sebep oluyor.
Daha az elektrik faturası ödemek için tercih edilen A sınıfı beyaz eşyalara yapıştırılan etiketin güvenilirliği tartışılırken, uzmanlar hatalı kullanım yüzünden beyaz eşyaların tasarruf işlevini yerine getiremediğine işaret ediyor. Yapılan araştırmalara göre A sınıfı ev aletleri doğru kullanıldığında yüzde 30`lara varan tasarruf sağlanıyor. Titizliği ile bilinen Türk kadınlarının icat ettiği ekstra temizlik önlemleri ise faturaları ikiye katlıyor.
Tasarruf vaat eden ürün almasına rağmen faturasında bir değişim olmadığını söyleyerek firmalara koşan kullanıcılar, uyguladıkları birbirinden ilginç yöntemlerle firma yetkililerini de şaşırtıyor. Öyle ki daha az suyla kısa sürede, temiz yıkayan çamaşır makinesine güvenmeyip deterjan haznesine su ekleyenler bile var. Bazı markalar Avrupa`daki ürünlerinden ön yıkama programını kaldırırken bu fonksiyon Türkiye`de kadınların olmazsa olmazı. Firma yetkilileri pazar araştırması için gittikleri evlerin birçoğunda kadınların hem ön yıkamayı kullandığını hem de bir gece suda beklettiğini söylüyor. Yenilenen teknolojik imkânlarla artık makinelerde bu tür önlemlere gerek kalmadığını ifade eden beyaz eşya üreticileri, bu konuda Türk kadınını ikna edememekten şikâyetçi. Profilo Pazarlama Müdürü Bahriye Bayraktar Tavukçuoğlu bu uygulamalara karşın, "Makinenin belli bir suyu tutma alanı var. Üstten eklesen de aslında makine o suyu çıkarır. Böylelikle yapılan su israfından başka bir şey olmaz." diyor. Makinenin sağladığı temizlik ve enerji tasarrufu laboratuarda ölçülebiliyor. Yani elektrik ve su sarfiyatında tasarruf eden cihazların temizlikte de pozitif sonuçlar verdiği yapılan testlerle onaylanıyor. Çamaşır makinesinde sağlanan püskürtme sistemi ile daha önce altı litre harcarken sağlanan etki, basınçla sağlanıyor.
Temizlik konusundaki güvensizlik sadece makinelere değil. Deterjanlardaki konsantre ürünlere rağmen, belirtilen ölçeğin üzerinde deterjan kullanımı da sık görülen tüketici davranışları arasında. Deterjanı fazla kullanarak temiz olduğu sanılan eşyanın üzerinde kalan kimyasallar sağlığı tehdit ediyor. İhtiyacın üzerinde kullanımdan oluşan yoğun köpük ise makinelerin enerji tüketimini artırıyor. Bu konuda da tüketicileri teknolojiye güvenmeye çağıran uzmanlar, "Her alanda güvendiğimiz teknolojiye temizlikte de güvenelim." tavsiyesinde bulunuyor.
Evdeki enerji tüketiminde en yüksek paya sahip buzdolapları da kadınların titizliğinden nasibini alanlar arasında. Uzmanlar, dolap raflarına temiz ve düzenli görünmesi için serilen örtülerin enerji tasarrufunu önemli ölçüde kötü etkilediğini belirtiyor. Çünkü hava dolaşımını sağlayamayan buzdolabı kompresörünü çalıştırmak zorunda kalıyor ve iki kat güç harcıyor.
Uzmanlar, beyaz eşya kullanımında alınan basit önlemlerin enerji tasarrufuna önemli ölçüde katkı sağladığını ifade ediyor. Bunlardan biri, çamaşır ve bulaşık makinesinin tam kapasite kullanılması. Bu şekilde elektrik tüketiminde önemli ölçüde tasarruf sağlanabiliyor. Beyaz eşya üreticilerinin dikkat çektiği diğer nokta ise kullanma kılavuzlarında yer alan önemli bilgiler. Ürünlere ait kullanma kılavuzlarındaki talimatlar elektrikli ev aletlerinde kullanım kolaylığı sağladığı gibi enerji tasarrufu konusunda da bilgiler veriyor. Ama tüketicilerin kullanma kılavuzunu göz ardı etmesi ürünlerin yanlış kullanımı artıyor.
Enerji tüketiminin hem aile bütçesi hem de doğal kaynakların kullanılması konusunda önemi vurgulanıyor. Türkiye`de enerji tüketiminin yüzde 28`inin evlerde harcandığına dikkat çeken uzmanlar, A sınıfı ürünlerdeki avantajın faturalara yansımadığından şikâyet eden müşterilerine kullanma talimatlarına uymayı öneriyor.
http://zaman.com.tr / ekonomi
09 Kasım 2011