"Yenilenebilir Enerji Tanıtım ve Hazırlık Toplantısı"

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, Şanlıurfa`nın yenilenebilir enerji yatırımları konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Harran ile Viranşehir arasında kalan dağlık ve kıraç bölgeye panellerin kurulması durumunda Türkiye`nin enerji ihtiyacının yüzde 20`sini karşılayabiliriz" dedi.

 

Ertekin, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Harran Üniversitesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Şanlıurfa Belediyesi ve ŞUTSO`nun katkılarıyla, Belediye Konferans Salonunda düzenlenen, "Yenilenebilir Enerji Tanıtım ve Hazırlık Toplantısı"nda, yenilenebilir enerjinin önemine değindi.

 

Bu konuda bir araştırma yaptırdıklarını ve Şanlıurfa`da "İnce film teknolojisi" oluşturmanın hem maliyet hem de sıcaklık kat sayısının düşük olması dolayısıyla cazip görüldüğüne değinen Ertekin, yılda 140 megavat enerji üreten bir tesis kurmak için aşağı yukarı 150 milyon avroluk bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

 

Bunun yüzde 25`nin öz kaynaklarla yapılabileceğini anlatan Ertekin, şöyle devam etti:

 

"İşletme giderleri için yaklaşık 35 milyon dolar gibi bir kaynak bulunursa, gerisi krediler veya borçlanmalarla sağlanabilir. Yani kısacası bu sermayeyi oluşturacak babayiğitler çıkarsa bu işte çok büyük kazanç sağlanır. Bu yatırım 3-3,5 yılda kendini amorti eder. Türkiye`nin enerji açığı göz önünde... 2009 yılı rakamlarına göre 200 milyar kilovat saatlik enerji harcaması ortaya çıkıyor. İlimiz hem potansiyel olarak hem de alan olarak bu yatırıma uygun. Harran ile Viranşehir ilçeleri arasında kalan dağlık ve kıraç bölgeye panellerin kurulması durumunda Türkiye`nin enerji ihtiyacının yüzde 20`sini karşılayabiliriz. Bu bir hayal değil."

 

Lokomotif sektör

Sabri Ertekin, yenilenebilir enerji konusunun lokomotif sektör gibi de düşünülebileceğini bildirdi.

 

Bölgede hayata geçirilecek bu tür tesisin yakınına cam fabrikası da kurulabileceğini ifade eden Ertekin, bu konuda da araştırma yaptıklarını ve yaklaşık 50 milyon avroluk bir yatırım gerektiğini değerlendirdiklerini kaydetti.

 

ŞUTSO olarak bu konuda yapılması planlanan her türlü yatırıma destek vereceklerini ifade eden Ertekin, "Üzerimize düşeni yaparız. Bunun yanı sıra GAP Eylem Planının sonlanmasıyla bölgede 560 bin hektar alan sulanacak. 200 bin hektarı ise çiftçiler kendi imkanlarıyla suluyor, yani ortalama 760 bin hektar arazi sulanacak. Sulanan bu araziden elde edilen ürünler de müthiş bir tarımsal atık bırakacak, bu atıklardan da biyogaz enerjisi üretmek mümkün. Yani Allah vermiş her şeyi, bizler harekete geçmeliyiz" şeklinde konuştu.

 

Toplantıya, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun ile davetliler katıldı. ŞANLIURFA (AA)

www.sondakika.com

17.02.2012

Şanlıurfa İli Güneş Kaynak Bilgileri GEPA
Şanlıurfa İli Rüzgar Kaynak Bilgileri REPA
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR