Tavuk atıklarından elektrik üretilecek
Türkiye`nin beyaz et üretiminin yüzde 25`inin karşılandığı Bolu`da, çevre kirliliği ve kokuya neden olan tavuk ve hindi atıklarından elektrik üretilecek.
Bolu Belediye Başkanı AK Partili Alaaddin Yılmaz, kurulacak tesiste 20 megavatlık elektrik üretileceğini söyledi.
Bolu Belediyesi ile Çinli Sinoma Energy arasında tavuk ve hindi atıklarının enerjiye dönüştürülmesi için Çarşamba günü İstanbul`da anlaşma sağlandı.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, dün Aşağısoku Mahallesi`nde bulunan bir hindi çiftliğine giderek incelemelerde bulundu. İlaçlanmış özel bir kıyafet giyen Alaaddin Yılmaz, hindilerin bulunduğu kümese girdi.
Bir hindiyi yakalayarak kucağına alan Alaaddin Yılmaz, kümesten çıkan atıkların enerjiye dönüştürüleceğini söyledi.
Türkiye`de ilk kez kümes atıklarının enerjiye dönüştürüleceğini belirten Alaaddin Yılmaz, "Çin ile yaptığımız görüşmelerde en istikrarlı ülkenin batıda Türkiye olduğunu ve Avrupa`ya açılmak için Türkiye`nin Çin tarafından değerlendirilmesini konuşulmuştu. Türkiye ile Çin arasındaki iletişim ve ilişkisi başladı. Bizim daha önce yaptığımız çalışmanın protokol anlaşması böylelikle yapıldı. Türkiye`de ilk kez kümes atıkları, beyaz et ve pembe et denilen atıklarının enerjiye dönüştürülmesi çevre kirliliğini önleyecek bir çalışmadır. Bu atıkların hepsini nimete dönüştüreceğiz. Kısa zamanda fabrikanın temelini atacağız" dedi.
Kurulacak olan tesiste 20 megavatlık elektrik üretileceğini söyleyen Alaaddin Yılmaz, "Daha önce çöpten elektrik enerjisi elde ediyorduk. Şu anda çöpten üretilen elektrik 1 megavat. Kurulacak tesiste üretilecek olan elektrik ise ilk aşamada 10 megavat. Daha sonra kurulacak olan tesis ile birlikte 20 megavat olacak. Enerji bakımından dışa bağımlı ülkemizde kendi kaynaklarımızdan ALTERNATİF enerjiyi elde etmek için çalışacağız" diye konuştu. DHA
www.cnnturk.com
24 Şubat 2012