Evini Rüzgar Enerjisi ile Isıtıyor
Trabzonlu iş adamı, Akyazı beldesindeki evinin ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılamak için bahçesine 8.5 metre yüksekliğinde, rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çeviren rüzgar gülü sistemi kurdu.
Almanya`da yaklaşık 35 yıldır kardeşi ile oto kaporta ve boya işi yaptıklarını belirten Yunus Taflan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akyazı beldesinin Ergüneş Mahallesi`nde bir süre önce yaptırdıkları dört katlı evlerinde ısınma ve sıcak su sorunu yaşadıklarını söyledi.
Isınma sorununu odun, kömür ya da mazot yakarak çözmek istemediğini belirten Taflan, "Bu yakacakları çevreyi kirlettikleri için kullanmadık. Bunun üzerine ısınma sorununu nasıl çözeriz, yakıt yerine nasıl natifler üretiriz diye çözüm aramaya başladım" dedi.
Almanya`da çeşitli cihazlar satan bir firmada çalışan arkadaşı aracılığıyla rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir sistem olduğunu öğrendiğini anlatan Taflan, şunları söyledi:
"Evimiz tepenin üzerinde bulunduğu ve rüzgar aldığı için bu sistem bana uygun geldi. Rüzgar gülü denilen bu sistemi Türkiye`ye getirmek için bir süre uğraştık ve sonunda başardık. Sistemi kurmak için yurt dışından bir tanıdıktan yardım aldık. Yaklaşık 8.5-9 metre yüksekliğindeki rüzgar gülünü bahçemize kurdurduk. Bunu çalıştırmak için gerekli sistemi ise evimizin bordum katında oluşturduk."
-"Sistemin çevreye hiçbir zararı yok"-
Sistemi yaklaşık bir ay önce çalıştırmaya başladıklarını ifade eden Taflan,
"Bu sistem güneş ısıtma sistemimize yardım edecek. Rüzgarın olduğu zamanlarda elektrik üretecek. Kapasitesi 5 kilowat. Çin`den getirdiğimiz cihazlara yaklaşık 20 bin avro harcadık. Belki de ilk kez yaptığımız için biraz pahalı oldu. Ancak sıcak su ihtiyacımızı fazlasıyla gideriyor. Kalorifer ihtiyacının yüzde 70`ini bile karşılasa bize yeter. Gaz, mazot, odun yakmaktan, havayı kirletmekten daha iyi" diye konuştu.
Taflan, senede bir kez bakım yapılması gereken rüzgar gülünün sesinin 5 desibel olarak ölçüldüğünü belirterek, "Yani neredeyse nefes alıp verirken çıkardığımız sesten daha az ses çıkarıyor. Dolayısıyla da çevreye rahatsızlık vermiyor. Sistem öyle kurulmuş ki rüzgar hangi yönden eserse essin rüzgar gülü o yöne dönüyor ve rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çeviriyor" dedi.
Yılda bir kaç kez tatil için beldeye geldiklerini, özellikle kışın hava kirliliği ile karşılaştıklarını dile getiren Taflan, şunları kaydetti:
"Kışın kömür kokusundan dolayı nefes alamıyoruz. Bu sistemin çevreye hiçbir zararı yok. Ev temizliği açısından da ideal. Ne sobamız var, ne gaz, ne de mazot alma derdimiz. Her şeyden önce çevre temizliği bizim için önemli. Karadeniz`imizin yeşilini kirletmek istemiyoruz. Kışın neden ısınma sıkıntısı çekelim veya ormanlarımızı neden kesip yakalım."
Taflan, rüzgar gülünü görüp merek edenler olduğunu ifade ederek, "Ne işe yaradığını soranlara sistemi anlatıyorum. Ancak maliyeti duyanlara biraz pahalı geliyor. Avrupa`da yatırım yaptığınız zaman en az 15 sene sonrası hesaplanır. Biz de bu hesabı ona göre yaptık" diye konuştu. AA
www.haberler.com
16.10.2012