Almanya, nükleere kademeli veda ediyor
Almanya, 2022 yılına kadar nükleer enerjiden vazgeçilme ihtimalinin bulunduğunu; nükleer yerine ALTERNATİF enerji kaynaklarından yararlanılabileceğinin mesajını verdi.
Almanya, bir yıl önce Japonya`nın Fukişima Nükleer Santrali`nde yaşanan faciadan sonra 2022 yılına kadar nükleer enerjiden vazgeçilme ihtimalinin bulunduğunu; nükleer yerine ALTERNATİF enerji kaynaklarından yararlanılabileceğinin mesajını verdi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel`in nükleer enerjiden geri adım atması çevrecileri sevindirdi ama uzmanlar bunun pek de mümkün olmadığı kanısında.
Almanya`da eski olan 8 santralin devre dışı bırakılmasıyla, Almanya şimdiden enerji sıkıntısı yaşamaya başladı. Alışık olunmayan elektrik kesintileri ve giderek artan enerji fiyatlarıyla, elektriğe sürekli gelen zamlar halkın gözünü korkuttu.
Dünyada en güvenli santrallerin bulunduğu Almanya`nın 2022 yılına kadar nükleer enerjiye veda etmesi halinde komşu ülkeler Fransa , Polonya, İsviçre ve Çekoslovakya`dan enerji almak zorunda kalabileceği söyleniyor. Şimdiden Doğu Avrupa ülkeleri; Polonya ve Çekoslovakya Almanya`ya enerji satabilmek için yeni nükleer santrallerinin inşaatına başladı.
Almanya`nın Baden Württemberg eyaletinin Philippsburg Nükleer Santrali`nde kapalı sistem 2 reaktörden biri kapatıldı, diğeri yıllık bakıma alındı. Philippsburg Nükleer Santrali yetkilileri, santrallerin devre dışı bırakılması halinde Almanya`nın elektriksiz kalacağını; bunun için santrallerin devre dışı kalmasının mümkün olmayacağını söyledi.
Almanya`da yılda toplam 612 milyar kilovatsaat enerji üretiliyor. Bunun sadece %18`i nükleer enerjiden geliyor. Dünyada faal halde bulunan 434 nükleer santralden 104`ü Amerika, 58`i Fransa`da bulunuyor. Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde ALTERNATİF yeni enerji kaynakları olarak rüzgar, güneş ve bio enerjinin henüz yeterli olamadığı tespit edildi. 1979 yılında hizmete giren Philippsburg Nükleer Santrali`nin iki değişik sistemle çalışan kapalı reaktörü Uran, 236 atom çekirdeğiyle dolu yakıt çubuğunun enerjisiyle buhar üretilip buhar tribünü aracılığıyla elektrik üretiliyor. Nükleer santrallerin simgesi olan 152 metre yüksekliğindeki soğutma kuleleri, buhar tribününe giden sıcak suyun soğumasına yardımcı oluyor.
www.focushaber.com
09.07.2012